Chocolate Chunk Peanut Butter Swirl Cookies

Image

Guys, these cookies.

I’ve wanted to try out this recipe for a couple of months now, but I couldn’t seem to get around to it. I’ve finally remembered about them and I’m so glad I did.

Image

Image

I’ve ended up modifying the recipe a bit, eliminating the white sugar and going with just brown sugar, or adding cornstarch for softer cookies, but nothing major. I also halved the original recipe, for fear of eating every single cookie it produced (I wasn’t off by a lot here, too).

Image

Peanut butter is swirled into the dough, making the cookies not only that much prettier, but also tastier. There are also chocolate chunks here instead of chocolate chips. I hope you’ll agree that the more chocolate per cookie, the better.

I don’t think I’ll bake any other kind of a chocolate cookie for a while.

Image

So. Many. Swirls.

Chocolate Chunk Peanut Butter Swirl Cookies

source: adapted from Picky Palate

Ingredients:

  • ½ cup peanut butter
  • 1 stick softened butter
  • ¾ cup brown sugar
  • 1 large egg
  • ½ tablespoon vanilla extract
  • 1 cup flour
  • 1 tablespoon cornstarch
  • ½ teaspoon baking soda
  • ¼ teaspoon salt
  • 1 cup chocolate chunks (preferably semisweet, or half milk, half dark)
  • ½ cup cocoa powder

Preparation:

  1. Preheat oven to 350F.
  2. Place peanut butter in freezer until firm, about 20 minutes.
  3. In a large bowl cream butter and sugar together. Add egg and vanilla, beating until well combined.
  4. In another bowl mix flour, cornstarch, baking soda, and salt. Add to wet ingredients along with cocoa powder, and chocolate chunks, mixing until just combined. Drop dollops of frozen peanut butter into dough and mix just lightly, to get swirls of peanut butter through the dough.
  5. Drop tablespoonfuls of dough onto prepared baking sheet, about 1 inch apart from each other. Bake for 12 to 14 minutes, or until cooked through. Let cool on baking sheet for 5 minutes before transferring to a cooling rack.

źródło: zaadaptowano z Picky Palate

składniki:

  • ½ szklanki masła orzechowego
  • 100gram miękkiego masła
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200gram pokrojonej na kawałki czekolady (najlepiej 100gram mlecznej, 100gram deserowej)
  • ½ szklanki kakao

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  2. Umieść masło orzechowe z zamrażalniku aż trochę stwardnieje, ok. 20 minut.
  3. W dużej misce utrzyj masło i cukier. Dodaj jajko i wanilię, wymieszaj aż składniki się połączą.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną, i sól. Dodaj do mokrych składników, razem z kakao i kawałkami czekolady, wymieszaj. Dodawaj masło orzechowe niewielkimi porcjami, mieszając ciasto przez krótki okres czasu, tak by stworzyć w cieście orzechowe zawijasy.
  5. Pełne łyżki ciasta układaj na blaszce do pieczenia, ok. 2.5 cm od siebie. Piecz ok. 12-14 minut, aż w całości się upieką. Pozwól im stygnąć na blaszce przez 5 minut, przed przeniesieniem ich na kratkę do studzenia.

Image

4 thoughts on “Chocolate Chunk Peanut Butter Swirl Cookies

Leave a comment