Brown Butter Raspberry Tarts

Image

I don’t bake many tarts. But when I saw the recipe for these little beauties on one of my favorite blogs, Butter Baking, I knew I had to try it.

The pastry is amazing and comes together in minutes, raspberries are always fun, but the the brown butter filling… Oh, the filling. It’s just divine. It’s made with brown butter, so it has this kind of a nutty flavor to it and it complements the dough perfectly.

Image

I made mine with frozen raspberries, and I will probably keep doing them till I run out of all the frozen fruit in my house. Which may take a while.

Image

Brown Butter Raspberry Tarts

source: Butter Baking

Ingredients

For the pastry:

  • 3oz butter
  • 3 tbsp water
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 1 tbsp sugar
  • Pinch of salt
  • 1 cup flour

For the brown butter filling:

  • ½ cup butter
  • ½ cup sugar
  • 2 eggs
  • 1 tsp vanilla
  • Pinch of salt
  • ¼ cup flour
  • ½ – 1 cup raspberries, fresh or frozen

To make the pastry:

  1. Preheat the oven to 400F.
  2. Place the butter, water, oil, sugar and salt in an ovenproof bowl, and put it in the oven for about 15 minutes, until the butter is melted, bubbling, and just beginning to brown around the edges.
  3. Remove from the oven and add the flour. Stir quickly, until the dough comes together.
  4. Put a tablespoon of dough into one muffin hole of a muffin pan, and press it into the base and up the sides. Repeat until all the dough has been used.
  5. Prick the dough with a fork 2-3 times.
  6. Bake for 8 – 12 minutes, until the pastry is golden brown.
  7. Remove from the oven and allow to cool slightly.

To make the tart filling:

  1. Reduce the oven to 350F.
  2. To brown the butter, first melt it in a small pot over a medium heat. Butter will crackle and pop as the water melts out of it.  Once that passes, the butter will settle down and begin to quickly brown and smell nutty.  Once it does, remove it from heat and set aside.
  3. In a bowl, whisk together sugar, eggs, vanilla and salt. Add the flour. Then pour in the browned butter, whisking constantly.
  4. Arrange raspberries in the bottom of each tart shell.
  5. Pour over the brown butter filling until it almost fills the shells.
  6. Bake for 10 – 15 minutes, until lightly golden and set in the center.
  7. Allow to cool slightly before removing from the muffin pan. Makes 10 tarts.*

*I actually used only half of the brown butter filling for 10 tarts, so I made another batch of the pastry to use it all up. But then again, my tarts were very small.

Źródło: Butter Baking

Składniki:

Na ciasto:

  • 90gram masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki

Na nadzienie z brązowego masła:

  • 110gram masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki mąki
  • ½ – 1 szklanka malin, świeżych lub mrożonych

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Umieść masło, wodę, olej, cukier i sól w żaroodpornym naczyniu, po czym wsadź naczynie do piekarnika na ok. 15 minut, aż masło się rozpuści, zacznie bulgotać i lekko brązowieć na brzegach.
  3. Wyjmij naczynie z piekarnika i dodaj mąkę. Szybko wymieszaj, aż ciasto się połączy i zacznie odchodzić od brzegów naczynia.
  4. Wyłóż gniazdo foremki na muffiny łyżką ciasta, tak by przykryć nim zarówno spód jak i boki, dociskając. Tak samo postąp z resztą ciasta.
  5. Nakłuj ciasto 2-3 razy widelcem.
  6. Piecz przez 8-12 minut, aż ciasto będzie złotego koloru.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozwól by lekko ostygło.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.
  2. By przygotować brązowe masło, rozpuść je w garnuszku nad średnim ogniem. Masło zacznie trzaskać i strzelać, gdy będzie się z niego wytapiać woda. Gdy to minie, masło się uspokoi i zacznie szybko brązowieć i pachnieć orzechowo. Gdy całkiem zbrązowieje zdejmij je z ognia i odstaw na bok.
  3. W misce wymieszaj cukier, jajka, wanilię i sól. Dodaj mąkę. Później wlej brązowe masło, ciągle mieszając.
  4. Ułóż maliny na dnie każdego kruchego spodu.
  5. Zalej nadzieniem, prawie do samych brzegów.
  6. Piecz 10-15 minut, aż tarty będą lekko złote i stężeją na środkach.
  7. Pozwól im trochę ostygnąć przed wyjęciem z foremki. Przepis na 10 tart*

*Ja na 10 tart zużyłam tylko połowę nadzienia, więc zrobiłam drugą porcję ciasta, by wykorzystać je całe. Moje tarty były jednak dość małe.

Image

A sneak peek into the next recipe 😉

Advertisements

2 thoughts on “Brown Butter Raspberry Tarts

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s