Cream Cheese Chocolate Chunk Cookies

Image

I’ll be honest with you, I’m slightly hangover.

Have you heard of tweetups? They are meetings of people who use twitter (duh) and in my case, they usually end with drinking too much. I went to one yesterday and as I didn’t really look forward to going home by myself, I called someone to give me a lift home. It was late, so I had to bribe them to agree to pick me up. Quite naturally, I used cookies. These cookies.

Image

So there I was, baking them after midnight once I got home, and let me tell you, baking at night is one of my favorite things to do.

Anyway, I raided the fridge trying to come up with something I could bake out of the things that were already there, and that’s when I saw it.

A half-empty container of cream cheese.

I was saved.

Image

These cookies are very soft (because of the cornstarch) and contain less butter (because some of it is substituted by cream cheese). Also, in contrast to the original recipe I used just brown sugar, per usual.

All in all, it’s a perfectly good cookie. Try it for yourself.

Image

Cream Cheese Chocolate Chunk Cookies

  • Servings: 28 cookies
  • Print

source: adapted from Averie Cooks

Ingredients:

  • ½ cup butter, softened
  • ¼ cup cream cheese, softened (not fat-free or light)
  • ¾ cup brown sugar
  • 1 large egg
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 2 ¼ cups flour
  • 2 teaspoons cornstarch
  • 1 teaspoon baking soda
  • pinch salt, optional and to taste
  • 2 cups semi-sweet chocolate chunks

Preparation:

  1. In a big bowl combine butter, cream cheese, sugar, egg and vanilla. Beat until light and fluffy.
  2. Add flour, cornstarch, baking soda and optional salt, mix until combined, be careful not to over mix.
  3. Fold in chocolate chunks.
  4. Chill the dough for 2 hours (or up to 5 days). Baking with warm dough will result in thinner and flatter cookies.
  5. Preheat oven to 350F. Drop spoonfuls of the dough on a prepared baking sheet, flatten them slightly. Leave them some space to spread.
  6. Bake for 8 to 9 minutes, until set (they might look a little undercooked, but they will firm up as they cool).
  7. Let the cookies cool on the baking sheet for 5 minutes, then transfer them to a wire rack to cool completely.

Źródło: zaadaptowano z Averie Cooks

Składniki:

  • 100gram miękkiego masła
  • 50 gram serka śmietankowego (mascarpone), pełnotłustego
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli, opcjonalnie i do smaku
  • 400gram posiekanej czekolady (najlepiej połowa mlecznej, połowa gorzkiej)

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj masło, serek mascarpone, cukier, jajko, i wanilię, aż masa będzie lekka i puszysta.
  2. Dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną i opcjonalną sól. Wymieszaj aż ciasto się połączy.
  3. Dodaj posiekaną czekoladę.
  4. Umieść ciasto w lodówce na co najmniej 2 godziny (możesz trzymać je w lodówce aż do 5 dni). Pieczenie ciepłego ciasta spowoduje, że ciastka będą bardziej cienkie i płaskie.
  5. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Pełne łyżki ciasta układaj na blaszce do pieczenia. Lekko je spłaszcz. Zostaw im trochę miejsca na urośnięcie.
  6. Piecz przez 8-9 minut, aż stężeją (mogą wyglądać na trochę niedopieczone, ale zrobią się twardsze gdy ostygną).
  7. Pozwól im stygnąć przez 5 minut na blaszce, po czym przenieś na kratkę do studzenia.

Image

Advertisements

One thought on “Cream Cheese Chocolate Chunk Cookies

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s