Chocolate Muffins with Dried Cherries

Image

My love for chocolate is pretty much unconditional.

Milk, white, dark, I devour it all. This is why most of the things I bake contain some kind of chocolate. These muffins are an example of my addiction.

Image

They are made with melted bittersweet chocolate, which is why I think they resemble little brownies. The original recipe calls for adding dried cherries (which I would recommend), but I had none, so I went with candied cherries. Not a perfect solution, but the muffins still pretty much rocked my world.

Image

Image

Chocolate Muffins with Dried Cherries

source: Garnish With Lemon

Ingredients:

  • 6 ounces bittersweet chocolate, chopped
  • 6 tablespoons butter, cut into pieces
  • ½ cup flour
  • ½ teaspoon baking powder
  • ¼ teaspoon salt
  • 2 eggs
  • ⅔ cup granulated sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • ⅔ cup dried cherries

Preparation:

  1. Preheat oven to 325F.
  2. Melt the butter and chocolate together, stirring occasionally. Remove from heat when smooth and set aside to cool slightly.
  3. In a small bowl, whisk together flour, baking powder and salt.
  4. In a large bowl, combine eggs, sugar and vanilla, beating for a couple of minutes.
  5. Stir in the dry ingredients, the chocolate mixture and dried cherries until just combined.
  6. Divide the batter into the greased muffin cups and bake for about 20 minutes, until a toothpick inserted in the middle of a muffin comes out with just a few crumbs.
  7. Remove from oven and allow to cool for 5 minutes in a muffin pan, before transferring to a wire rack.

Źródło: Garnish With Lemon

Składniki:

  • 170gram posiekanej czekolady (deserowej, lub pół na pół mlecznej i gorzkiej)
  • 85 gram pokrojonego na kawałki masła
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ⅔ szklanki suszonych wiśni

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  2. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia, gdy masa będzie gładka i pozwól by lekko ostygła.
  3. W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  4. W dużej misce połącz jajka, cukier i wanilię, ubijając składniki przez kilka minut.
  5. Dodaj suche składniki, masę czekoladową i suszone wiśnie, wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Podziel ciasto pomiędzy natłuszczone gniazda foremki na muffiny i piecz przez ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozwól muffinom ostygnąć przez 5 minut, zanim przełożysz je na kratkę do studzenia.

Image

Advertisements

One thought on “Chocolate Muffins with Dried Cherries

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s