Strawberry cobbler

Image

I found myself in possession of another huge bag of strawberries, so I decided to take a (probably very short) break from chocolate and bake something with fruit.

Image

I went for this cobbler, because it comes together in minutes. Also, I think it is more interesting than a regular cake.

Image

Just so you know, it is possible to eat it straight from the pan before it cools, but it is very messy and very worth it.

Strawberry cobbler

source: adapted from Cravings of a Lunatic through The Cooking Actress

Filling:

  • 4 cups of strawberries, hulled and sliced
  • ½ cup brown sugar
  • 2 tablespoons granulated sugar
  • Dash of salt
  • 2 teaspoons cornstarch

Topping:

  • 3 tablespoons butter
  • 1 cup flour
  • 2 tablespoons brown sugar
  • 1 ½ teaspoons baking powder
  • Dash of salt
  • Cinnamon and nutmeg, to taste
  • ½ cup milk

Preparation:

  1. Preheat oven to 375F
  2. Place the hulled and sliced strawberries, both sugars, salt and cornstarch in a saucepan. Mix the ingredients and bring them to a boil. Stir them occasionally and let them cook for about 2 minutes. Next, pour the mixture into an 8inch cake pan sprayed with a cooking spray.
  3. In a bowl mix butter, flour, brown sugar, baking powder, salt, cinnamon, and nutmeg. When crumbly, add milk and whisk together.
  4. Drop spoonfuls of the batter on the filling.
  5. Place in oven for about 20 minutes, or until the top is brown.

Źródło: zaadaptowano z Cravings of a Lunatic przez The Cooking Actress

Nadzienie:

  • 4 szklanki truskawek, pokrojonych i bez szypułek
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Warstwa wierzchnia:

  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cynamon i gałka muszkatołowa, do smaku
  • ½ szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190ºC.
  2. Umieść pokrojone truskawki, oba rodzaje cukru, sól i skrobię kukurydzianą w garnku. Wymieszaj, po czym gotuj przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Przelej nadzienie do natłuszczonej foremki o średnicy 20cm.
  3. W misce wymieszaj masło, mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Gdy ciasto będzie już kruche, dodaj mleko i wymieszaj.
  4. Ułóż łyżki ciasta na truskawkach.
  5. Umieść w piekarniku na ok. 20 minut, lub aż góra zrobi się brązowa.

Image

Advertisements

2 thoughts on “Strawberry cobbler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s