Chocolate Thumbprint Cookies

Image

Today I handed in my BA thesis paper. Soon I’ll hopefully have a degree, but for now I’m about to start a stressful period filled with exams. What is the answer to all stress? Why, cookies, of course.

Image

These particular ones were not for me though. A couple of weeks ago I had to prepare a bunch of baked goods for a childs birthday. I didn’t get many instructions, the mother only asked me to make it colorful.

Image

So I did.

Image

These cookies are adorable, but they also taste great. I may have even eaten a bunch before frosting them. (yes, I have. No regrets.)

Chocolate Thumbprint Cookies

  • Servings: 2-3 dozen cookies
  • Print

source: adapted from Pinch of Yum

For the cookies:

  • 2 sticks of butter, softened
  • ¾ cup sugar
  • ⅓ cup cocoa powder
  • 2 cups flour
  • ½ teaspoon salt
  • ½ teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder

For the frosting:

  • 1 cup powdered sugar
  • 3 tablespoons cocoa powder
  • pinch of salt
  • 2-3 tablespoons milk
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • sprinkles

Preparation:

  1. Preheat the oven to 350.
  2. In a big bowl, cream the butter and sugar until fluffy. Add the cocoa and mix.
  3. Add flour, salt, baking soda and baking powder and mix until combined.
  4. Roll small balls of the dough and place them on a baking sheet. With your thumb or a small spoon, make an indent for the frosting in each ball.
  5. Bake for 7-9 minutes, or until dry and cooked through.
  6. Remove from the oven and press the indents down a bit, to make more room for frosting. Be careful not to break them. Let them cool.
  7. To make the frosting, mix powdered sugar, cocoa, and salt. Add 2 tablespoons of milk and vanilla extract.  If necessary, add more milk (or sugar) to achieve the right consistency.
  8. Spoon the frosting into the indents and add sprinkles.

Źródło: zaadaptowano z Pinch of Yum

Na ciastka:

  • 200 gram miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • ⅓ szklanki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • posypka

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  2. W dużej misce wymieszaj masło i cukier, aż masa zrobi się puszysta. Dodaj kakao i wymieszaj.
  3. Dodaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną, i proszek do pieczenia i wymieszaj, aż ciasto się połączy.
  4. Formuj z ciasta małe kulki i układaj je na blaszce. W każdej kulce zrób kciukiem lub małą łyżeczką wgłębienie na lukier.
  5. Piecz 7-9 minut.
  6. Wyjmij z piekarnika i ponownie dociśnij wgłębienia, by zrobić więcej miejsca na lukier. Uważaj, by nie połamać przy tym ciastek. Odstaw do ostudzenia.
  7. By przygotować lukier, wymieszaj cukier puder, kakao i sól. Dodaj 2 łyżki mleka, i ekstrakt z wanilii. Jeśli będzie to potrzebne, dodaj więcej mleka (lub cukru) aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  8. Umieść lukier we wgłębieniach ciastek i posyp posypką.

8 thoughts on “Chocolate Thumbprint Cookies

Leave a comment