White Chocolate Coffee Oatmeal Cookies

Image

Today I’m celebrating.

Technically I still have my B.A. exam on Tuesday, and I really should be studying.. But I just got the review of my B.A. paper and it’s looking good. So I took a short break to share this great recipe with you all 🙂

Image

I love coffee, especially now, during exams, when it’s all I drink 24/7. That’s why I’m kinda staying on the topic of exams with these cookies. They have a lot of coffee in them (you can reduce the amount, but why would you?), a lot of white chocolate, browned butter, but also oats for something healthier. Oats also add a great crunchiness to them.

Image

I hope you’ll try them!

White Chocolate Coffee Oatmeal Cookies

Ingredients:

  • ¾ cup butter, browned (instruction below)
  • 1 cup brown sugar
  • ¼ cup white sugar
  • 1 egg
  • 1 egg yolk
  • ½ tsp salt, or to taste
  • 1-2 tsp instant coffee granules, depends on how strong you want the flavor to be
  • ½ tsp vanilla extract
  • 2 cups flour
  • ½ cup quick cooking oats
  • 1 tsp baking soda
  • 1 cup white chocolate chunks

Preparation:

  1. Preheat the oven to 350F
  2. To brown the butter, first melt it in a small pot over a medium heat.  Butter will crackle and pop as the water melts out of it. Once that passes, the butter will settle down and begin to quickly brown and smell nutty. Once it does, remove it from heat and transfer to a big bowl.
  3. Let it cool for a couple of minutes, then add the sugars and mix.
  4. Add the egg and egg yolk, salt, coffee, and vanilla extract.
  5. Add in all the dry ingredients and mix until the dough comes together.
  6. Fold in chocolate chunks.
  7. Take tablespoons of dough and form balls, placing them on a prepared baking sheet
  8. Bake for 8 minutes, or until the cookies start to get browned.

Składniki:

  • 160 gram masła, brązowego (instrukcja poniżej)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli, lub do smaku
  • 1-2 łyżeczki granulek kawy rozpuszczalnej, zależy jak silny ma być smak kawy
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200gram pokrojonej białej czekolady

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  2. By przygotować brązowe masło, najpierw rozpuść je w garnuszku nad średnim ogniem. Masło zacznie trzaskać i strzelać, gdy będzie się z niego wytapiać woda. Gdy to minie, masło się uspokoi i zacznie szybko brązowieć i pachnieć orzechowo. Gdy całkiem zbrązowieje zdejmij je z ognia i przelej do miski.
  3. Pozwól mu stygnąć przez kilka minut, po czym dodaj do niego oba cukry i wymieszaj.
  4. Dodaj jajko, żółtko, sól, kawę i ekstrakt z wanilii, po czym wymieszaj.
  5. Dodaj wszystkie suche składniki i mieszaj aż ciasto będzie jednolitej konsystencji.
  6. Wmieszaj pokrojoną czekoladę.
  7. Twórz kulki z pełnych łyżek ciasta i układaj na przygotowanej blaszce do pieczenia.
  8. Piecz przez 8 minut, lub aż ciastka zaczną brązowieć.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s