Cherry Chocolate Chip Muffins

cherry_chocolate_chip_muffins11

I love it when fruit are in season. It’s safe to say I can’t look at strawberries anymore, but fortunately I don’t have to, as now it’s time for cherries.

cherry_chocolate_chip_muffins

After I ate a lot of them I still had some laying around, so I’ve decided to make these lovely muffins. Chocolate is the added (and oh so necessary) bonus.

cherry_chocolate_chip_muffins8

Cherry Chocolate Chip Muffins

Source: adapted from Sally’s Baking Addiction

Ingredients:

  • 3 cups flour
  • 4 teaspoons baking powder
  • ½ teaspoon salt
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 2 eggs
  • ¾ cup sugar
  • ¼ cup brown sugar
  • 1 cup milk
  • ½ cup oil
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 6oz chocolate chips
  • 1 and ¼ cup fresh cherries

Preparation:

  1. Preheat the oven to 425F.
  2. In a big bowl, combine flour, baking powder, salt, and cinnamon.
  3. In a medium bowl, combine the eggs, both sugars, milk, oil, and vanilla extract.
  4. Fold in the wet ingredients into the dry ingredients, be careful not to overmix.
  5. Add chocolate chips and cherries, mixing lightly.
  6. Divide the batter into the greased muffin cups and bake for about 5 minutes, after which reduce the temperature to 375F and bake for additional 13-14 minutes, until a toothpick inserted in the middle of a muffin comes out with just a few crumbs.
  7. Remove from oven and allow to cool for 5 minutes in a muffin pan, before transferring to a wire rack.

Źródło: zaadaptowano z Sally’s Baking Addiction

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 170gram pokrojonej czekolady
  • 1 i ¼ szklanki świeżych wiśni lub czereśni

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, i cynamon.
  3. W mniejszej misce połącz jajka, oba cukry, mleko, olej, i ekstrakt z wanilii.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, uważając jednak, by nie mieszać ich zbyt długo.
  5. Dodaj pokrojoną czekoladę i wiśnie/czereśnie, lekko wymieszaj.
  6. Podziel ciasto pomiędzy natłuszczone gniazda foremki na muffiny i piecz przez ok. 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz jeszcze przez 13-14 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozwól muffinom ostygnąć przez 5 minut, zanim przełożysz je na kratkę do studzenia

cherry_chocolate_chip_muffins3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s