My Favorite Chocolate Chip Cookies

My_Favotire_Chocolate_chip_cookies2

There are hundreds of recipes for Chocolate Chip Cookies, and I’m pretty sure we all have different favorites. This one is mine. I’ve developed it in the last couple of months and I’m finally totally satisfied.

My_Favotire_Chocolate_chip_cookies3

I used to make them with softened butter, but lately I prefer browning it and adding cornstarch. What are your favorites?

My_Favotire_Chocolate_chip_cookies

My Favorite Chocolate Chip Cookies

Ingredients:

  • ¾ cup butter, browned (instruction below)
  • ¾ cup brown sugar
  • ¼ cup granulated sugar
  • 1 large egg, plus 1 egg yolk
  • 1 teaspoons vanilla extract
  • 2 cups flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • ½ teaspoon salt
  • 2 teaspoons cornstarch
  • 1 ¼ cups chocolate chips

Preparation:

  1. To brown the butter, first melt it in a small pot over a medium heat. Butter will crackle and pop as the water melts out of it. Once that passes, the butter will settle down and begin to quickly brown and smell nutty. Once it does, remove it from heat and let cool for a couple of minutes in a bowl.
  2. Once it cools, whisk in the sugars. Add the egg, egg yolk, vanilla and mix.
  3. Add the flour, baking soda, salt, and cornstarch and mix until the dough comes together.
  4. Fold in the chocolate and place the dough in the fridge for about an hour.
  5. Preheat the oven to 350°F.
  6. Take tablespoons of dough and form balls, placing them on a prepared baking sheet
  7. Bake for 8-10 minutes, or until beginning to brown.

Składniki:

  • 170 gram masła, brązowego (instrukcja poniżej)
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 200 gram pokrojonej czekolady

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w garnuszku nad średnim ogniem. Masło zacznie trzaskać i strzelać, gdy będzie się z niego wytapiać woda. Gdy to minie, masło się uspokoi i zacznie szybko brązowieć i pachnieć orzechowo. Gdy całkiem zbrązowieje zdejmij je z ognia, przelej do miski i pozwól mu stygnąć przez kilka minut.
  2. Do masła dodaj oba cukry i wymieszaj. Dodaj jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii, po czym wymieszaj.
  3. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól, i skrobię kukurydzianą i mieszaj aż ciasto będzie jednolitej konsystencji.
  4. Wmieszaj pokrojoną czekoladę i umieść ciasto w lodówce na ok. godzinę.
  5. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  6. Twórz kulki z pełnych łyżek ciasta i układaj na przygotowanej blaszce do pieczenia.
  7. Piecz przez 8-10 minut, lub aż ciastka zaczną brązowieć.

Advertisements

One thought on “My Favorite Chocolate Chip Cookies

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s