Hi. My days in Hanoi are coming to an end, which feels bittersweet. I love Vietnam, Hanoi is an amazing city, and teaching here has been a privilege, but I also miss home terribly. I can’t wait till I see my best friend and spend three days on a Doctor Who marathon with her again (12 more days, woo!).
I’m about to go to a party my landlord is throwing downstairs. I can smell the springrolls being fried from here. Vietnamese food is 100% something I will miss a lot.
Anyway, let’s move on to the recipe. It’s November already, so I should probably start thinking about Christmas baking already. I still have one last apple recipe for you all. These apple pie bars taste just like an actual apple pie, but are so much easier to prepare. The last time I made them, they were a hit. I combined two recipes I found online and modified them slightly, to create what I think is a perfect apple dessert. Try them for yourself!
Apple Pie Bars
Source: adapted from Love Grows Wild and My Life of Travels and Adventures
crust:
- 1 ½ cups flour
- ½ teaspoon baking powder
- ½ cup brown sugar
- 1 cup butter, softened
- 1 egg
apple filling:
- 5 cups apples, peeled, cored, and diced
- 1 teaspoon vanilla extract
- ½ cup all-purpose flour
- ½ cup granulated sugar
- ⅓ cup packed brown sugar
- 2 teaspoon cinnamon
- ¼ teaspoon nutmeg
topping:
- ¾ cup flour
- ¼ cup sugar
- ¼ cup brown sugar
- 1 teaspoon cinnamon
- ½ cup softened butter, cut into small pieces
preparation:
- Preheat the oven to 375F.
- Combine all the ingredients for the crust and press the dough into greased (or lined with parchment paper) 9×13 baking dish.
- Bake the crust for about 15 minutes.
- In the meantime prepare the apple filling. In a large bowl, mix the diced apples with vanilla. In a smaller bowl combine flour, sugar, brown sugar, cinnamon, and nutmeg. Pour the mixture over apples and mix to coat the apples evenly.
- To make the topping, mix all the ingredients until crumbly.
- Once the crust is ready, take it out of the oven, and poke it with a fork.
- Reduce the remperature to 350.
- Pour the apples over the crust, and sprinkle them with the topping.
- Bake for 20-25 minutes.
Źródło: zaadaptowano z Love Grows Wild i My Life of Travels and Adventures
Składniki:
spód:
- 1 ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki brązowego cukru
- 200 gram masła, miękkiego
- 1 jajko
jabłkowe nadzienie:
- 5 szklanek jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
wierzchnia warstwa:
- ¾ szklanki mąki
- ¼ szklanki cukru
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczki cynamonu
- 100 gram miękkiego masła, pokrojonego na małe kawałki
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190C.
- Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do zrobienia spodu i wyłóż nim natłuszczoną (lub wyłożoną papierem do pieczenia) foremkę o rozmiarach ok. 20X30.
- Piecz spód przez ok. 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. W dużej misce wymieszaj pokrojone jabłka z wanilią. W mniejszej miseczce wymieszaj mąkę, cukier, brązowy cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Przesyp tę mieszankę do miski z jabłkami i wymieszaj, aż jabłka będą nią równomiernie pokryte.
- By przygotować wierzchnią warstwę, wymieszaj wszystkie wymagane składniki, aż masa będzie miała kruchą konsystencję.
- Po wyjęciu spodu z piekarnika ponakłuwaj go widelcem.
- Zmniejsz temperaturę do 170C.
- Wyłóż masę jabłkową na spód, po czym pokrusz na niej wierzchnią warstę.
- Piecz przez 20-25 minut.
Aww… I know it’s very hard to leave a place which has have loved already. But I also know that you are very excited to be home again. Wish you all the best and these bars look so good. 🙂
LikeLike
thank you! You know, the fact that I don’t have an oven here makes leaving a bit easier, haha 😉
LikeLike
Haha! That’s a good thing. 😀
LikeLike
This looks really good, I love pie bars!
LikeLiked by 1 person
Delicious dish! I love apple bars and the crumb topping is my favorite!
LikeLiked by 1 person
I perfectly know what it does mean to be far from home, even though you love the place where you’re leaving. Btw I’m sure that coming back home will be very exciting! Thanks a lot for bringing these amazing apple pie bars at the FF!
LikeLike
Thank you, I’m glad I’m not the only one who feels that way 🙂
LikeLike
It looks amazing! I really love your blog, your posts are all so beautiful 🙂 I am so glad I got to discover you ❤
LikeLike
Thank you so much! I’m glad you like them 🙂
LikeLike