Vanilla Cupcakes with Vanilla Milk Cream Cheese Frosting

vanilla_cupcakes14

I am not a fan of cupcakes. I don’t really see the point of them. I’d much rather have a straightforward cookie. That being said, I do make them for others sometimes. These particular ones were for my sisters-in-law bachelorette party a couple of months ago.

vanilla_cupcakes8

The vanilla cakes have a wonderful flavor that does not overshadow the frosting, and the frosting… That one, my friends, rocks. Hard. And that’s coming from someone who doesn’t even like frosting. The secret ingredient (powdered milk! Ah, there goes my secret) makes it taste like no other frosting. Which I think is great, as frosting usually just tastes like sugar and butter. Ew. In this one the base is cream cheese though, so even that problem is taken care of.

vanilla_cupcakes9

If you’re not satisfied with regular cupcake recipes try these ones, you won’t be disappointed!

vanilla_cupcakes12

Vanilla Cupcakes with Vanilla Milk Cream Cheese Frosting

  • Servings: 16-18 cupcakes
  • Print

source: adapted from Gimme Some Oven and Martha Stewart

Ingredients:

For cupcakes

  • ¾ cup granulated sugar
  • 1 ¾ cups cake flour
  • 1 ½ teaspoons baking powder
  • ½ teaspoon baking soda
  • ½ teaspoon salt
  • 1 stick butter, room temperature
  • 2 large eggs, room temperature
  • 1/3 cup Greek yogurt
  • 2 tablespoons vanilla extract
  • 2/3 cup milk

For frosting

  • 12 ounces cream cheese, room temperature
  • 10 tablespoons (1 1/4 sticks) unsalted butter, room temperature
  • 2 cups confectioners’ sugar, sifted
  • 2 teaspoons pure vanilla extract
  • 2-3 tablespoons powdered milk
  • milk (if necessary)

Preparation:

  1. Preheat oven to 350F.
  2. In a big bowl, combine sugar, flour, baking powder, baking soda and salt. Add the butter, and mix until the dough is a bit crumbly.
  3. In a separate bowl mix together eggs, Greek yogurt, and vanilla extract.
  4. Combine the wet ingredients with the dry ones and mix until just combined. Add milk and mix until combined (be careful not to overmix).
  5. Fill cupcake liners halfway through. Place them in the oven and bake for about 14 minutes, or until the tops are golden.
  6. Once the cupcakes are cool, frost them.
  7. To make the frosting, use a mixer to beat cream cheese and butter until smooth. Add in the confectioners’ sugar and vanilla, and keep mixing. Once the mixture is smooth, add the powdered milk. If you haven’t achieved the desired consistency, keep adding sugar until you do (if you need to thin the frosting out, use a tablespoon or more of regular milk)

Źródło: zaadaptowano z Gimme Some Oven i Martha Stewart

Składniki:

Na babeczki

  • ¾ szklanki cukru
  • 1 ¾ szklanek mąki tortowej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 gram masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki jogurtu Greckiego
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki mleka

Na krem

  • 340 gram serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 125 gram masła w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki mleka w proszku
  • mleko (jeśli zajdzie taka potrzeba)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175C.
  2. W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, i sól. Dodaj masło i miksuj, aż ciasto zrobi się kruche.
  3. W osobnej misce wymieszaj jajka, jogurt Grecki, i ekstrakt z wanilii.
  4. Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj mleko, ponownie mieszając, jednak uważając, by nie robić tego zbyt długo.
  5. Wypełnij papilotki na babeczki do połowy. Piecz przez ok. 14 minut, lub aż babeczki zrobią się złociste.
  6. Gdy babeczki ostygną, nałóż na nie krem.
  7. By przygotować krem, zmiksuj serek mascarpone i masło, aż masa będzie jednolitej konsystencji. Dodaj cukier puder i wanilię i miksuj dalej. Gdy masa będzie gładka, dodaj mleko w proszku. Jeśli po zmiksowaniu nie uzyskałeś odpowiedniej konsystencji, dodawaj cukier puder by zagęścić krem (lub zwykłe mleko, by go rozrzedzić).

vanilla_cupcakes13

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s