I don’t really like having help when I’m baking. I’m more of a ‘if you want something done right, do it yourself’ kinda girl. However, one thing I really hate is peeling and chopping apples. Fortunately when I chose to bake this chocolate apple pie, one of my best friends helped me out. I didn’t even have to ask him! Which is probably one of the reasons why I like him so much.
Anyway, the recipe is easy, and chopping apples is the only part that is not enjoyable. See for yourself.
(I even snuck a lil’ chocolate heart on there! Can you spot it?)
Chocolate Apple Pie
Source: adapted from Kayotic Kitchen
Ingredients:
For the dough
- 2 cups flour
- 3 tablespoons cocoa powder
- 4 ½ oz butter (room temperature)
- 5 tablespoons granulated sugar
- 2 eggs
- ½ teaspoon vanilla extract
- 1 tablespoon cold water (if necessary)
For the apple filling:
- 7 medium apples, peeled and chopped (750gr)
- 2 tablespoons oil
- 2 teaspoons cinnamon
- 2 oz dark chocolate
- powdered sugar, for sprinkling
Preparation:
- In a big bowl, combine flour and cocoa. Add butter and mix until crumbly.
- Add sugar, eggs, and vanilla, mixing until the dough comes together. If necessary, add a tablespoon of water.
- Grease (or line with parchment paper) a 9inch round cake pan. Roll the dough and gently transfer it into the pan, folding it in and trimming the edges.
- Refrigerate the crust and leftover dough for about 30 minutes.
- To prepare the filling, place the chopped and peeled apples along with oil and cinnamon in a pot over a medium heat. Once they are soft, add the chocolate, letting it melt and covering the apples evenly.
- Preheat the oven to 350F.
- Remove the crust from the fridge and pierce it a few times using a fork. Pour the filling evenly into the crust.
- Roll the rest of the dough and cut out desired shapes. Place them on the top of the pie.
- Bake for about 25-30 minutes, or until done.
- Remove from the oven and sprinkle with powdered sugar once the pie cools.
Źródło: zaadaptowano z Kayotic Kitchen
Składniki:
Na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 125 gram masła, w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
Na jabłkowe nadzienie
- 750 gram obranych i pokrojonych jabłek (ok. 7 sztuk)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 gram gorzkiej czekolady
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj mąkę i kakao. Dodaj masło i wymieszaj, aż ciasto zrobi się sypkie.
- Dodaj cukier, jajka, i ekstrakt z wanilii, mieszając aż ciasto się połączy. Jeśli będzie to potrzebne, dodaj łyżkę wody.
- Natłuść (lub wyłóż papierem do pieczenia) okrągłą foremkę o średnicy 20cm. Rozwałkuj ciasto i delikatnie wylep nim foremkę, przycinając brzegi.
- Przenieś spód i pozostałe ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
- By przygotować nadzienie, umieść pokrojone i obrane jabłka, olej i cynamon w garnku nad średnim ogniem. Gdy jabłka zrobią się miękkie, dodaj czekoladę, pozwalając się jej rozpuścić i równo pokryć jabłka.
- Rozgrzej piekarnik do 175C.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i nakłuj je kilka razy widelcem. Przelej do niego nadzienie.
- Rozwałkuj resztę ciasta i powycinaj z niego pożądane kształty. Ułóż powstałe ciasteczka na górze ciasta.
- Piecz przez ok. 25-30 minut, aż ciasto będzie gotowe.
- Wyjmij je z piekarnika i gdy ostygnie, posyp je cukrem pudrem.
What a neat idea! I never would have thought of using a chocolate crust for apple pie 🙂
LikeLiked by 1 person
If I could get the same results as you…chopping apples would more than worth the effort. This cake looks fabulous and sounds like it has delicious flavors! Thanks for sharing it with all of us at Fiesta Friday!
LikeLiked by 1 person
Super ciasto, tak sobie mysle ze musze swoje posty tez zaczac tlumaczyc na polski!
LikeLiked by 1 person
I like the prep work as in chopping and slicing for some reason. I find it methodical and relaxing. Now making crust? I could definitely use a hand. Your pice come out so beautiful.
LikeLike