I love brownies, chocolate chip cookies, basically all kinds of chocolate-related sweets. However, my all time favorite cookie is a simple thumbprint cookie filled with jam. Sometimes I fill it with peanut butter. Or Nutella. But the ones with jam are.. My jam.
I’m so sorry for that pun.
Anyway. These cookies remind me of my childhood, when I would buy them with my mom, or grandma. My mom and I still sometimes buy them and eat them quickly in the car on the way home. Ah, the memories.
Thumbprint Cookies
source: adapted from Give Recipe
Ingredients:
- 1 stick butter, at room temperature
- ¼ cup sugar
- 1 egg yolk
- a pinch of salt
- 1 teaspoon lemon extract
- 1 ¼ cup flour
- jam/peanut butter/Nutella
Preparation:
- In a big bowl, whisk butter and sugar. Add the egg yolk, a pinch of salt and lemon extract. Mix until combined.
- Add in the flour and mix until the dough comes together.
- Chill the dough for about 30 minutes.
- Preheat the oven to 350 degrees.
- Take teaspoons of the dough and shape them into balls. Press each cookie with your thumb.
- Bake the cookies for about 12-14 minutes, or until golden.
- Let them cool, and fill them with jam of your choice, peanut butter or Nutella.
Źródło: zaadaptowano z Give Recipe
Składniki:
- 110 gram masła, w temperaturze pokojowej
- ¼ szklanki cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
- 1 ¼ szklanki mąki
- dżem/masło orzechowe/Nutella
Przygotowanie:
- W dużej misce ubij masło i cukier. Dodaj żółtko, szczyptę soli i ekstrakt z cytryny.
- Dodaj mąkę i wymieszaj, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
- Umieść ciasto w lodówce na ok. 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Z łyżeczek pełnych ciasta uformuj kulki. Naciśnij każdą z nich kciukiem, tworząc wgniecenie.
- Piecz ciastka przez ok. 12-14 minut, do uzyskania złocistego koloru.
- Pozwól ciastkom ostygnąć, po czym wypełnij je dżemem, masłem orzechowym lub Nutellą.
Love thumbprint cookies! Awesome!
LikeLiked by 1 person