Peanut Butter-Swirled Strawberry Cake (and.. Hi.)

Welcome to One Bowl Brownies, my own little corner of the Internet.

It’s my first post, so I think I should introduce myself before getting to the good stuff. My name is Justyna, I’m from Poland and I’m a student and an occasional teacher. I’ve been baking for a couple of years now and I wanted to start my own blog for quite some time. I’m so glad I’ve finally managed to do that!

I’ve been thinking whether to write in English or Polish for a while and I’ve decided to do both. So, my ramblings will be mostly in English, but the recipes will be in both languages. Hopefully that’ll work for everybody.

Przepisy po polsku będę zawsze umieszczać na dole wpisu, także jeśli kogoś nie interesują moje chaotyczne myśli, zachęcam do przewijania w dół.

Anyway, on to the recipe, shall we?

Image

I’ve come across this beauty on one of my favorite sites, Averie Cooks, and I knew I had to try it. Averie’s recipes have never failed me before and this one also delivered.

Let’s face it, peanut butter goes best with chocolate. You know it, I know it, everyone knows it. But there are some (very rare) occasions where I don’t feel like eating chocolate (gasp!) and great amounts of butter.

Image

Image

That’s where this cake comes in. It’s light (3 tablespoons of oil for the whole pan) and moist because of the yogurt and buttermilk. There are a lot of strawberries and you can add them to the batter frozen, so preparing it takes about 10 minutes. You swirl peanut butter on top as a final touch and it’s off to the oven. Oh, and you only dirtied 3 bowls in the process (it doesn’t exactly go with my policy of one-bowl-only, but that’s still pretty close).

Image

See? Just three! Also, note my extreme precision when adding ingredients. 1 teaspoon of vanilla? Nah, I’ll wing it.

I don’t think you need any further convincing. Go and make this cake now, you won’t regret it.

Image

The batter before going into oven. So pretty.

Peanut Butter-Swirled Strawberry Cake

  • Servings: 9 squares
  • Difficulty: easy
  • Print

source: Averie cooks

Ingredients:

  • 1 cup flour + 1 tablespoon for tossing with strawberries
  • 3/4 cup sugar
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • pinch salt, optional and to taste
  • 1 large egg
  • 1/2 cup buttermilk
  • 1/3 cup Greek yogurt or sour cream
  • 3 tablespoons canola or vegetable oil
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 16 ounces strawberries, halved (frozen or fresh. Other fruit works too.)
  • 1/4 cup creamy peanut butter, melted
  1. Preheat oven to 350F. Line an 8-inch square pan with aluminum foil and spray with cooking spray.
  2. In a large bowl, whisk together 1 cup flour, 3/4 cup sugar, baking powder, cinnamon, optional salt.
  3. In a separate small bowl, whisk together the egg, buttermilk, yogurt, oil and vanilla.
  4. Add the wet mixture to the dry, mixing lightly until just combined. Don’t overmix.
  5. Toss the strawberries with 1 tablespoon flour.
  6. Fold the fruit into batter. If using frozen, do not thaw them. If using fresh fruit, baking time will be significantly shorter.
  7. Turn batter out into prepared pan.
  8. In a microwave melt the peanut butter, which will take about 30 seconds.
  9. Evenly drizzle peanut butter over cake. Swirl the peanut butter with a toothpick.
  10. Bake until golden and set. Time varies based on whether you used fresh or frozen fruit and on your oven. Mine was done after 45 minutes, but it could take longer (or shorter, with fresh fruit). Check with a toothpick.
  11. If you can, allow cake to cool for at least 30 minutes before slicing. If you can’t, eat straight from the pan. It will be messy, but worth it.

Źródło: Averie Cooks

Składniki:

  • 1 szklanka mąki + 1 łyżka do wymieszania z truskawkami
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki pełnotłustego jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 450gram truskawek, przekrojonych na pół (mrożonych lub świeżych. Można zamienić na inne owoce)
  • ¼ szklanki masła orzechowego, roztopionego
  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż 20centymetrową kwadratową blaszkę folią aluminiową i spryskaj ją olejem w sprayu.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i opcjonalną sól.
  3. W osobnej mniejszej misce wymieszaj jajko, maślankę, jogurt, olej i wanilię.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych, mieszając aż się połączą. Nie mieszaj ich zbyt długo, bo ciasto będzie suche.
  5. Wymieszaj truskawki z łyżką mąki.
  6. Wymieszaj owoce z ciastem. Jeśli używasz mrożonych owoców, nie roztapiaj ich. Jeśli używasz świeżych, czas pieczenia znacznie się skróci.
  7. Wlej ciasto do przygotowanej blaszki.
  8. W mikrofalówce rozpuść masło orzechowe (co zajmie ok. 30 sekund)
  9. Równo polej ciasto masłem orzechowym. Używając wykałaczki utwórz z niego zawijasy.
  10. Piecz aż ciasto będzie złociste i stężeje. Czas pieczenia różni się zależnie od użycia świeżych lub mrożonych owoców, i od Twojego piekarnika. Moje było gotowe po 45 minutach, ale może to zająć dłużej (lub krócej, w przypadku świeżych owoców). Sprawdź wykałaczką.
  11. Jeśli jesteś w stanie, poczekaj co najmniej 30 minut aż ciasto ostygnie zanim je pokroisz. Jeśli nie potrafisz, zjedz je prosto z blaszki. Narobisz bałaganu, ale ciasto jest tego warte.

 

Image

Image

Advertisements

3 thoughts on “Peanut Butter-Swirled Strawberry Cake (and.. Hi.)

  1. Johnb735 says:

    cheers for the actual article i’ve recently been on the lookout with regard to this kind of advice on the net for sum time proper now so numerous thanks dkgdfkbbgkad

    Like

  2. Johnb231 says:

    I have recently started a site, the info you provide on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time &amp work. The achievements of an organization are the results of the combined effort of each individual. by Vince Lombardi. edccekdeceeb

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s